سفارش تبلیغ
صبا ویژن

ترنم باران

زمینه سازی پیامبر ( صلی الله علیه و آله) برای غدیر

  

پیامبر بزرگ اسلام صلى اللّه علیه و آله ، پیش از آنکه على علیه السلام را درغدیر خم از جانب خداوند متعال به امامت ،منصوب نمایند، بارها و بارها در مکانها و موقعیتهاى مختلف ، فضایل على علیه السلام را به عبارتهاى گوناگونى گوشزد کرده اند. تعبیرهایى که پیامبر گرامى صلى اللّه علیه و آله درباره على علیه السلام به کار برده اند، براى هیچ کس ‍ نفرموده اند.منظور آن حضرت از بر شمردن این فضایل براى على علیه السلام چیزى جز زمینه سازى براى غدیر و به دست دادن معیارهاى براى شناخت امام آینده جامعه اسلامى نبوده است ، از نظر عقلى نیز روشن است که خبر دادن مردم به امر مهمى چون امامت و انتصاب فردى براى این مقام ، نیازمند آن است که اذهان مردم ، تا حدودى ، آماده باشد.این سخن پیامبر صلى اللّه علیه و آله که فرمود: على مع الحق و الحق مع على ؛ على با حق است و حق با على است.
مى تواند معیار محکمى براى شناخت امامت و ولایت آن حضرت چه آنکه : در خانه اگر کس است یک حرف بس است .برخى از احادیث آن حضرت صلى اللّه علیه و آله را در این باره نقل مى کنیم :
1 - دوستى على علیه السلام
الف - دوستى على معیار ایمان و کفر
آنکه تو را دوست داشته باشد، مؤ من داشته باشد، مؤ من است و آن کس که تو را دوست نداشته باشد کافر یا منافق است

ب - دوستى على علیه السلام مصونیت از گناه.
دوست داشتن على بن ابیطالب (ع ) ثوابى است که گناه کردن هم به آن ضرر نمى زند و دشمنى کردن با آن حضرت ، گناهى است که کار نیک هم براى آن هم فایده ندارد .

ج - دوست على علیه السلام در بهشت با پیامبر است :
هر کس مى خواهند به زندگى من زنده باشد و به مرگ من بمیرد و در جنت عدن منزل کند و به نهالى که خدایش کاشته بچسبد و به او بگوید: باش تا باشد باید دوستدار على بن ابیطالب (ع ) باشد و اوصیاى از فرزندانش را پیروى کند زیرا آنان عترت من اند و از گل من آفریده شده اند و از دشمنانشان به خدا شکوه کنند که منکر فضل آنهایند و قطع صلح آنها کنند... .

د - دوستى على نعمت است :
دوستى على (ع ) نعمت است و پیروى از او فضیلتى است که فرشتگان به آن معتقدند، و صالحان گرد اویند. پس از من کسى در جهان گام ننهاد جز آنکه على بهتر از اوست از نظر عزت و افتخار و دلیل راه از نه سخت است و نه شتاب کار نه سهل انگار در تباهى و نه عناد ورز، زمین او را حمل مى کند و گرامى مى دارد .
ه‍ - دوستى على (ع ) وسیله پذیرش اعمال :
آگاه باش کسى که على را دوست داشته باشد خداوند نماز و روزه و نماز شب او را قبول مى کند، و خدا تمام کارهاى او را مى پذیرد و دعاى او را اجابت مى کند. آگاه باشد کسى که على (ع ) را دوست داشته باشد فرشتگان براى او طلب آمرزش مى کنند. کسى که به فضیلتى از فضایل على (ع ) گوش ‍ کند خداوند همه گناهان او را که به وسیله گوش خود انجام داده مى بخشد .
و - دوستى با على (ع ) دوستى با پیامبر (ص ):
آگاه باش کسى که على (ع ) را دوست داشته باشد یعنى مرا دوست دارد و کسى که مرا دوست داشته باشد خدا از او راضى است و کسى که خدا از او راضى باشد بهشت را به او پاداش مى دهد.
2 - على همراه با قرآن
على همراه با قرآن است و قرآن همراه على است ، این دو از هم جدا نمى شوند تا اینکه در حوض به من وارد شوند .
3 - على (ع ) همچون سوره توحید
اى على ! تو مانند سوره قل هو اللّه احد هستى هر کس که تو را قلبا دوست داشته باشد مثل این است که ثلث قرآن را خوانده باشد وکسى که تو را قلبا دوست داشته باشد و با زبانش هم به تو کمک کند مانند این است که دو ثلث قرآن را خوانده است و کسى که تو را با دل و زبان دوست داشته باشد و با دستش هم کمک کند مثل این است که همه قرآن را خوانده باشد.
4 - على (ع ) پدر امت
حق على (ع ) بر امت اسلامى مانند حق پدر بر فرزند است.
5 - على و شیعیانش پیروزند
براستى على (ع ) و پیروان او در روز قیامت رستگارند.
6 - نام على (ع ) صداى در بهشت
روى در بهشت ، حلقه اى از یاقوت سرخ بر طلاى ناب است وقتى که این حلقه بر در بهشت زده شود، از آن صداى یا على شنیده مى شود.
7 - على (ع ) اولین بهشتى
على (ع ) اولین کسى است که وارد بهشت مى شود.
8 - سیراب از چشمه سلسبیل
حضرت على (ع ) اولین کسى است که از چشمه سلسبیل و زنجبیل خواهد نوشید و على و شیعیانش ، پیش خدا جایى دارند که همه از اولین و آخرین ، حسرت آن را خواهند خورد .
9 - على (ع ) شخصیت ناشناخته
اى على ! هیچ کس غیر از خداوند و من ، تو را آن طور که شایسته است نشناخته اند، چون مقام تو بسیار با عظمت و رفیع است ، مردم نمى توانند شخصیت واقعى ات را بشناسد. پنج تن آل عبا، حقایقى هستند که پنهان و ناشناخته اند، فقط آنچه را که از جایگاه آنان مى توان شناخت این است که فضایل آنان ، شرق و غرب را فراگرفته که این خود، چشم اندازى بیش ‍ نیست .
10 - تماشاى سیماى على (ع ) عبادت است
نگاه کردن به صورت على (ع ) مثل عبادت کردن است ، به یاد على (ع ) بودن مانند عبادت کردن است ، و ایمان هیچ بنده اى قبول نمى شود، مگر به شرط آن که با على (ع ) دوست و از دشمنانش بیزار باشد.

11 - عطر فضیلت على (ع ): همراه فرشتگان
هر گروهى که گرد هم جمع شوند و درباره فضایل على (ع ) صحبت کنند، فرشتگان آسمان به جمع آنان آمده و بر اطراف آنان حلقه مى زنند، تا زمانى که آن گروه متفرق شوند و بعد از متفرق شدن ، آنها فرشتگان هم به آسمان برمى گردد. سایر فرشتگان به آنها مى گویند، ما بوى خوشى از شما استشمام مى کنیم ، آنها جواب مى دهند ما در زمین در جمع گروهى بودیم که درباره فضایل على (ع ) صحبت مى کردند، و از برکت آنان ، ما خود را معطر ساختیم . آن ملائکه مى گویند: پس ما را هم به آن محل ببرید، فرشتگان جواب مى دهند:
آن گروه پراکنده شدند و هر کدام به منزل خود رفتند و آن ملائکه باز هم تقاضاى خود را تکرار میکنند که ما را به محلى ببرید که صحبت از فضیلت على (ع ) باشد .
12 - پرچمدار بزرگ
در جنگ خیبر، مسلمانان قلعه هایى از یهودیان را فتح کردند، اما هنوز دژهاى مستحکم وطیح و سلالم باقى مانده بود که آنان از درون قلعه ها مقاومت مى کردند. جنگاوران اسلام بیش از ده روز با یهودیان ، دست و پنجه نرم کرده و هر روز، بى نتیجه به لشگرگاه برمى گشتند. بنا به نوشته طبرى در یکى از ده روز، ابوبکر مامور فتح قلعه ها گردید، ولى پس از مدتى بدون اخذ نتیجه بازگشت ، روز دیگر، فرماندهى لشکر به عمر واگذار شد او نیز نتوانست قلعه ها را بگشاید ، در این هنگام بود که پیامبر (ص ) فرمود:
این پرچم را فردا به دست کسى مى دهم که خدا و پیامبر را دوست دارد و خدا و پیامبر نیز او را دوست مى دارند و خداوند این دژ را به دست او مى گشاید.. .
همه منتظر بودند که ببینند، این سردار پرافتخار کیست ؟ که ناگاه سکوت پر انتظار همه اصحاب و سرداران با این جمله پیامبر که فرمود:
على کجاست ؟در هم شکست . در پاسخ عرض کردند: او دچار عارضه چشم است .
پیامبر (ص ) فرمود: على را نزد من آورید، على (ع ) پیش پیامبر (ص ) آمد.( اندک زمانی چشمانش بهبود یافت به طورى که دیگر اثرى از درد نماند) بعد پیامبر (ص ) پرچم را به دست على (ع ) داد و خداوند، به وسیله او، پیروزى را نصیب اسلام کرد .
13 - محبوب پیامبر
هیچ کس را در نزد رسول خدا، محبوبتر از على (ع ) ندیدم و نیز زنى را از همسر على (ع ) پیش پیامبر (ص ) عزیز و گرامى تر نیافتم.
14 - على (ع ) برگزیده خدا
پیامبر (ص ) به فاطمه (س ) فرمود: پروردگار من ، توجهى به اهل زمین کرد و پدرت را از میان آنان انتخاب نمود و براى بار دوم توجه کرد و شوهرت را انتخاب نمود و بعد به من وحى کرد که براى او همسر انتخاب کنم و وى را جانشین خودم قرار دهم .
15 - ارزشهاى بیکران على (ع )
باز پیامبر (ص ) فرمود: برادرم على (ع ) نزد خداوند، آنقدر برترى دارد که به دلیل زیادى فضایل و برتریهایش ، نمى توان آن ها را شمرد. آن کس که از فضیلتها و شخصیت او سخن بگوید و خودش اعتقاد قلبى به او داشته باشد، خداوند گناهان او را که درگذشته مرتکب شده و یا در آینده مرتکب شود، مى بخشد هر چند که گناهانش به اندازه گناهان جن و انس ‍ باشد.
کسى که فضیلت از فضایل حضرت على (ع ) را بنویسد تا زمانى که آن نوشته باقى است ، فرشتگان از خدا مى خواهند که از گناهان آن شخص ‍ چشم پوشى کند.
و هر کس که به نوشته هایى که درباره فضیلت على است نگاه کند، خداوند گناهان او را که توسط چشم انجام داده مى بخشد.
سپس به على (ع ) نگاه کرد و فرمود: هرکس به یاد على (ع ) باشد مانند این است که عبادت کرده و خداوند ایمان هر کس را به شرطى قبول مى کند که با دوستى و محبت و ولایت على (ع ) همراه بوده و از دشمنان على (ع ) بیزار باشد .
 

    

                                                                                                                                                  

 

منابع:

- میزان الحکمه

- بحارالانوار

- امالی صدوق

- ارشاد القلوب

- تاریخ طبری

- مجمع البیان

- صحیح مسلم

پیام غدیر- انصاری